"Çalışanlar"

2013 yılı apartman görevlisi maaşı ne kadar öğrenebilir miyim?

Asgari ücret esas alınmak üzere görevlinizin çalışma şekli (tam zamanlı-yarı zamanlı)de dikkate alınarak yapılan sözleşme gereği maaş ödemesi yapılmalıdır.

Rezidansta site görevlisi olarak oturuyoruz. Elektrik ve su faturası nedeni ile site yöneticisi bizi çıkartmak istiyor ne yapmalıyım? Ayrıca maaş alamıyorum sadece sigortam var.

İş akdinizin haksız feshi nedeniyle iş davası açma hakkınız bulunmaktadır. Aynı şekilde maaşlarınızın ödenmemesi nedeniyle Çalışma Bakanlığına şikayette bulunabilirsiniz.

10 yıldır sigortalı olarak çalıştırılan ama maaş ödenmeyen kapıcımız tazminatı ödenerek işten çıkarılmak istenince almadığı maaşları için dava açacağını bildirdi. Hiçbir evrak ve bodro düzenlenmedi. Bu durumda davayı kazanma şansı nedir? Şayet kazanırsa 2011 yılı asgari tutarı itibariyle ne kadar ödeme yapılır?

SGK’lı olarak çalıştırılan kişinin ücret alacağı olduğu işin gereğidir ve hayatın olağan akışına uygun olandır. Bu nedenle açılacak iş davası işçi lehine sonuçlanacaktır. Uzlaşma sağlamak adına bir avukattan yardım almanızı öneririz.

Sayın yetkili sitemizde görevli kapıcımız bize danışmadan yandaki site yöneticisi ile anlaşmış, bizim kaloriferi yaktıktan sonra, gizlice gidip anlaştığı sitenin kaloriferini de yakıyormuş. 1- Bu durumda nasıl davranmalıyız bunun yaptırımı/cezası var mıdır? 2- Buna dayanarak iş akdini tazminatsız fesih edebilir miyiz? 3- Yandaki site yöneticisini ve kapıcıyı da çağırıp, diğer siteyi de yakmaya devam konusunda anlaşıp, aylık ve SSK primini bölüşüp masrafları azaltmayı sağlayabilir miyiz? Böyle bir anlaşma mümkün mü?

Kapıcılık hizmeti için tam gün SSK’lı olarak iş sözleşmesi yaptığınız çalışanınızın mesai saatleri içinde başka bir işte çalışmış olması iş akdinin haklı olarak fesih edilmesini sağlayabilir. Ancak 3. maddede yazmış olduğunuz şekilde görevlinizi part time çalıştırabilirsiniz. 30 günün bir bölümü siz bir bölümünü diğer apartman SSK ya part time işçi çalıştırılmasını bildirebilir.

Apartmanımızda yıllık işletme projesi hiç yapılmamış ve en yüksek pay sahibi kişi her ay kapıcı, gece görevlisi gibi giderleri daire sayısına bölerek bizlere iletiyor ve bu gider tutarlarını elden topluyor. Gece görevlisi sigortasız çalışıyor ve kapıcı ise ilgili yüksek pay sahibi kişinin şirketinde sigortalı gösteriliyor. Kapıcı ile anlaşamadığımızdan dolayı kapıcını ücretini, sigorta payını ve fiş ücretini ödemek istemiyoruz. Ödemediğimiz durumda KMK 20. maddeye göre(Kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi elektrik, su, asansör giderlerine ve bunlar için toplanan avansa eşit olarak katılmak zorundadır) bize dava açılması söz konusu olabilir mi?

Ana gayrimenkulünüz 8 ve daha fazla bağımsız bölümden oluşuyor ise Kat Mülkiyeti Kanununa göre yönetilmesi gerekir. Anlattığınız şekilde yönetim yasaya aykırılıklar içermektedir. Bu nedenle Sulh Hukuk Mahkemesinden hakim müdahalesi talebinde bulunabilirsiniz.

İyi günler. Ankara Kent Koop Mahallesi’nde bir sitede başkanım. Sizlerden istirhamım, bizim sitede 8 yıldır site görevlisi (Kapıcı) olarak çalışan bir arkadaşımız var. Bu arkadaşımız başka bir yerde bizim verdiğimiz ücretten daha iyi bir iş bulmuş ve 23.05.23011 tarihinde yönetimimize bir dilekçe ile işten ayrılmak istediğini yazmıştır. Tabi ki doğal hakkıdır çalışıp çalışmaması verdiği bu dilekçe de kendi isteğimle ayrıldığı yazmaktadır. Bu dilekçeyi işleme koyduğumuzda görevli arkadaşımız bizden kıdem tazminatı talebinde bulunabilir mi? Veya bizden ayrıldıktan sonra dava açıp kıdem tazminatı ve diğer kanundan doğan alacaklarını mahkemeye verip alabilir mi? Yoksa dilekçesinin içeriği değişmeli mi, nasıl olmalı? İş kanununa hangi maddesine istinaden cevap yazmanızı rica ederim.

İşçinin istifası halinde işveren kıdem tazminatı ödemek durumunda kalmayacaktır. Ücret ve diğer sosyal hakları çalıştığı dönem için ödenerek kendisinden ibra almanız yeterlidir. İstifa dilekçesinin el yazısı ile alınması ve saklanması ileride doğabilecek hukuki talepler için önemlidir.

İyi günler. Öncelikle böyle bir hizmet verdiğiniz için teşekkür ederim. Biz yeni yönetici olduk, apartman görevlisi emekli, onun için bunun aylık maaşını nasıl hesaplamamız gerekir, sigorta destek pirimi falan, bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

Sitemizde Kat Mülkiyeti Hukuku ile ilgili sorular yanıtlanmaktadır. Yapacağınız sözleşme ve görevlinin çalışma saatlerini -ücretini belirleyerek bir muhasebe bürosundan yardım almanızı öneririz.

Sayın yetkili ben 76 daireli bir apartmanın yöneticisiyim. 12 senedir apartmanımızda görev yapan kapıcımıza kredi kartlarından dolayı zor durumda olduğu için 3000 TL avans ödeyerek bu parayı 12 ayda 250 TL taksitle maaşından keseceğim. Buna yetkim var mı, varsa kanun maddesi nedir, ne gibi bir yol izlemeliyim? Yardımlarınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Sayın yönetici, Yöneticinin yetkileri ve görevleri İş kanununda, Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde ve ilgili yasalarda ayrıntılı düzenlenmiştir. Yönetici işveren temsilcisidir. Kapıcınıza vereceğiniz avans miktarı maaşını aşan bir miktar olduğu için işveren Kat Malikleri Kurulu kararı ile yetkilendirilmeniz gerektiği ve geri ödeme süresi içinde olumsuzluk yaşama ihtimalinizi düşünürsek yöneticinin yetki sınırlarını aşan kararı olduğu kanaatindeyim.

Merhaba, ben 34 haneli bir apartmanda yöneticiyim. Kapıcımız bu sene emekli oluyor. Yeni kapıcı istemiyoruz. Ancak apartmanımızın haftada 2 gün temizliğinin yapılması ve bahçenin bakımı, akşamları çöplerin alınması gerekli. Bu konularda ne yapabiliriz? Bazı güvenlik firmalarının güvenliğin yanı sıra bu işleri de yaptığı söyleniyor, böyle bir şey var mı?

İstediğiniz hizmetler ile ilgili olarak profesyonel yönetim hizmeti veren firmalar vardır. Bu kapsamanda almak istediğiniz hizmet detaylarını ileterek teklif alabilirisiniz. Bu nokta da Türkiye’nin birçok noktasına hizmet veren firmamıza www.timtasyonetim.com.tr adresinden ulaşabilir, hizmet detaylarını inceleyebilirsiniz.

Yıllardır sitemizde çalışan kapıcımız emekli oluyor. Biz de yeni bir kapıcı ile çalışmak ihtiyacı duymuyoruz. Bu noktada kapıcı dairesini kiraya verebilir miyiz? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Bina ortak alanı olan kapıcı dairesini KMK 45.madde gereği tüm kat maliklerinin oybirliğiyle kiraya vermeniz mümkündür.

02.09.2006 Yılında daimi iş sözleşmem var. Hafta sonu tatilleri (pazarlar)ve resmi tatillerde ve fazla mesailerime dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın müfettiş raporu var. İşverenden talep edin, alamazsanız iş mahkemesine dava açın diyor. Dava açmanın bir süresi var mı? Açılan davanın sonuçları ne olabilir. Alakanıza şimdiden teşekkür ederim. Bilgilendirseniz memnun olurum. Saygılarımla…

İşçi alacakları 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Ortalama olarak davanız 1 yıl içerisinde sonuçlanacaktır.

6 yıldır bir binada kapıcı olarak çalışmaktayım sigorta yapmadılar. Sigorta yapacağız dediler yapmadılar. Mahkemeye versem geri dönük haklarımı alabilir miyim?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikâyette bulunmanız ve dava açmanız halinde tüm yasal haklarınızı kazanmanız mümkündür.

Doğalgaz merkezi sisteme geçince kaloriferciye mecburiyet var mı?

Yasal olarak bu yönde bir zorunluluk bulunmadığından bu husus kat maliklerinin alacağı kararla serbestçe belirlenebilir.

18.01.2008 tarihinde 40 dairelik bloktan daire satın aldım. Benden 4 sene önce görev yapan kapıcıyı tazminatını vermeden iş akdini sonlandırmışlar. (30.03.2004 tarihinde) işten çıkartılan kapıcı tazminat davasını mahkemede kazanmış ve 1.813 TL lik tazminatı 24.595 TL olarak 40 dairenin maliklerinden talep edilmektedir. Benim daireyi satın aldığım tarihten önceki bir borç olduğu için ödemek istemiyorum. Daireyi aldığım tarihten 4 sene önce işten çıkartılan kapıcının tazminatı nı ben ödemekle yükümlü müyüm yoksa eski malikten mi talep edilmelidir.

T.C.YARGITAY HUKUK GENEL KURULU. 2001/18–642,K. 2001/662,T. 3.10.2001• ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA ( Yeni Malik )• KIDEM TAZMİNATI ( Yeni İşverenin Önceki Dönemlerden Sorumlu Olması-Kapıcı Giderleri-Yeni Malik )• KAPICI GİDERLERİ ( Yeni Malikin Sorumlu Olup Olmayacağı )• YENİ KAT MALİKİN KAPICI GİDERLERİNDEN SORUMLULUĞU ( Borcun Yasal Olarak Ödenmesi Gereken Tarihte Malik Olmanın Yeterli Olması ) 1475/m.14/2, 634/m.20/aÖZET: Kapıcı giderlerine tüm malikler eşit olarak katılmalıdır. Bu katılım sorumluluğu borcun yasal olarak ödenmesi gereken tarihte malik olan kişiye aittir. 1475 sayılı İş Kanununun 14/2. maddesi gereğince işyerinin devri sebebiyle başka bir işverene geçmesi halinde işçinin kıdemi değişik işverenlerde geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. Her ne kadar daha önceki işveren işçiyi çalıştırdığı süre ve devir sırasında işçinin aldığı ücretle sorumlu ise de, son işveren tüm süreden sorumludur, ancak önceki işverenlere sorumlulukları oranında, rücu edebilir. DAVA: Taraflar arasındaki ''itirazın iptali'' davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Adana 3. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 30.11.2000 gün ve 1999/2408 E–2000/1173 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 26.3.2001 gün ve 2001/1871–2741 sayılı ilamı ile ( ...Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesi hükmüne göre, kat maliklerinden her biri kapıcı giderlerinden, ( ücret, sigorta primi, kıdem tazminatı vs. ) yönetim planında veya kat malikleri kurulunca verilmiş bir kararda başka türlü bir hüküm bulunmadıkça diğer kat malikleri ile birlikte eşit olarak sorumludur. Bu sorumluluk, borcun yasal olarak ödenmesi gereken tarihte malik olan kişiye aittir. Somut olayda, apartman kapıcısının görevden ayrılıp kıdem tazminatını hak ettiği tarihte davalı malik olup, yönetime ve sigortaya karşı bu borcun tamamından sorumludur. Hesaplanan kıdem tazminatına esas alınan sürenin bir bölümünün önceki malik dönemine ait olması borcun doğduğu tarihte malik olan davalıyı bu sorumluluktan kurtarmaz. Şartları varsa, ödediği kıdem tazminatının kendisinden önceki malik dönemine isabet eden miktarı için rücu hakkını kullanabilir. Açıklanan nedenlerle, davalının, bağımsız bölümünü satın aldıktan sonra geçen süre ile sınırlı olarak kıdem tazminatının ödenmesinden sorumlu olacağına ilişkin mahkeme kararı doğru bulunmamıştır. Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir. TEMYİZ EDEN: Davacı vekili Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü: KARAR: Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir. Mahkemenin davalının bağımsız bölümü satın aldığı tarih ile işçinin emeklilik nedeniyle işyerinden ayrıldığı tarih arasındaki süreye isabet eden kıdem tazminatından sorumlu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne dair verdiği karar Özel Daire'ce yukarıda belirtilen nedenle bozulmuş, mahkemece önceki kararda direnilmiştir. Yönetim planında genel giderlere kat maliklerinin katılımının ne şekilde olacağına ilişkin bir düzenleme bulunmadığından, 2814 sayılı yasa ile değişik 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasa'sının 20/a maddesi gereğince kapıcı giderlerine tüm malikler eşit olarak katılmalıdır. Bu katılım sorumluluğu borcun yasal olarak ödenmesi gereken tarihte malik olan kişiye aittir. Somut olayda, apartman kapıcısının görevden ayrılıp kıdem tazminatını hak ettiği tarihte davalı malik olup, yönetime ve sigortaya karşı bu borcun tamamından sorumludur. Hesaplanan kıdem tazminatına esas alınan sürenin bir bölümünün önceki malik dönemine ait olması, borcun doğduğu tarihte malik olan davalıyı, bu sorumluluktan kurtarmaz. Şartları varsa, ödediği kıdem tazminatının önceki malik dönemine isabet eden miktarı için rücu hakkını kullanabilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 19.10.2000 gün 2000/9377 Esas, 2000/14065 Karar sayılı kararında da ''1475 sayılı İş Kanununun 14/2. maddesi gereğince işyerinin devri sebebiyle başka bir işverene geçmesi halinde işçinin kıdeminin değişik işverenlerde geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanacağı, her ne kadar daha önceki işveren işçiyi çalıştırdığı süre ve devir sırasında işçinin aldığı ücretle sorumlu ise de, son işveren olarak davalının tüm süreden sorumlu olduğu, ancak önceki işverenlere sorumlulukları oranında, rücu edebileceği'' açıkça belirtilmiştir. Yukarıda açıklanan nedenlerle mahkemece 1475 sayılı İş Kanunun 14/2 ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20/a maddeleri göz önünde bulundurularak davanın kabulüne karar vermek gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır. SONUÇ: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda ve Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK. nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 3.10.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. Yukarıdaki karar bilginize sunulmuş olup ödemek zorunda olduğunuz rakamı önceki malikten talep etmelisiniz.

Bizim apartmanımız 20 daireden oluşuyor. 20 dairelik bir apartmanda kapıcı bulundurmak kanunen zorunlu mudur? Mevcut kapıcının işine son verilirse ve yeni bir kapıcı alınmazsa, dairelerden bazılarının ''ben kapıcı istiyorum'' şeklinde mahkemeye başvurma hakkı var mıdır?

Kapıcı çalıştırılması yönünde yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kat malikleri kurulu toplantısında salt çoğunluklu alınacak bir kararla kapıcı çalıştırılması ya da işten çıkarılması yönünde alınan karar yasal ve tüm malik ve sakinleri bağlayıcı niteliktedir. 

Kapıcımız emekli olmak istiyor. Tazminatı verilip emekli edildikten sonra aynı görevde çalışmaya devam etmek istiyor. İlerde apartmanın şikâyet, ihbar, tazminat, iş kazası olasılıkları vs. üzere cezai durumlara düşmemesi için emeklilik sonrası çalışmasının kanuni yolu var mıdır, nedir?

Emekli olan kapıcılar da yine SGK girişi yapılarak çalıştırılmalıdır. Aksi halde idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız.    

Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan kapıcımızın sözleşmesini sona erdirip kendisi ve ya eşi ile part time usulde sözleşme yapmak istiyoruz. Herhangi bir sakınca söz konusu olur mu? Kapıcı dairemiz mevcut. Kapıcı dairemizde ikamet etmesi part time usule engel teşkil eder mi? Part time usulle günlük çöp toplama, haftalık temizlik, bahçe bakımı işlerini talep ediyoruz. Servis hizmeti istemiyoruz. Günlük 1- 1,5 saatlik çalışma ile kısmi süreli sözleşme yapabilir miyiz?

Part time kapıcılık sözleşmesi ile kapıcı çalıştırılmasına yasal bir engel bulunmamaktadır. SGK işlemlerini de çalışma saatleri dâhilinde yapmanız gerekmektedir. Kapıcı dairesinde ikamet etmesi ise kat malikleri kurulunun kararı çerçevesinde yasaya uygundur.  

1-Kapıcımız emekli oluyor, kapıcı tazminatı ev sabimi, yoksa yıllarca binada oturan ve hizmet alan kiracımı öder? 2-Yeni daire alan ev sahibi kapıcıya ödenecek tazminata katılır mı, yoksa eski ev sahibi mi öder?

Ana gayrimenkulde çalıştırılan kişilerin işvereni Kat Malikleri Kurulu olup bu kişilerin sigorta, tazminat gibi yükümlülükleri de kat maliklerine aittir. Bu nedenle kapıcı tazminatını ödeme yükümlülüğü kat malikine aittir. Yargıtay uygulamaları da bu yöndedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 3.10.2001 Tarih, Esas 2001/18–642, Karar 2001/662 sayılı kararına göre, ''Kapıcı giderlerine tüm malikler eşit olarak katılmalıdır. Bu katılım sorumluluğu borcun yasal olarak ödenmesi gereken tarihte malik olan kişiye aittir. İş Kanununun ilgili maddesi gereğince işyerinin devri sebebiyle başka bir işverene geçmesi halinde işçinin kıdemi değişik işverenlerde geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. Her ne kadar daha önceki işveren işçiyi çalıştırdığı süre ve devir sırasında işçinin aldığı ücretle sorumlu ise de, son işveren tüm süreden sorumludur, ancak önceki işverenlere sorumlulukları oranında, rücu edebilir. ''''Sorumluluk borcun yasal olarak ödenmesi gereken tarihte malik olan kişiye ait olduğundan kapıcının kıdem tazminatına esas alınan sürenin bir bölümünün önceli malik dönemine ait olması borcun doğduğu tarihte kat maliki olan kişiyi bu sorumluluktan kurtarmaz. Şartları varsa ödediği kıdem tazminatının kendisinden önceki malik dönemine isabet eden miktarı için rücu hakkını kullanabilir. ''Yargıtay 18.Hukuk Dairesinin 26.3.2001 Tarih, Esas 2001/1871 Karar 2001/72741 sayılı kararı da bu yöndedir.

Kapıcının barınma elektrik, su, doğalgaz ücreti alınmamaktadır. Bunun yasal bir dayanağı var mıdır?

Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre; ''Madde 12 - Kapıcı konutu 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olmalıdır. Kapıcı konutu için kira istenemez. Kapıcının su ve elektrik giderleri ile ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı hizmet veya toplu iş sözleşmelerinde belirlenir.'' Kapıcı dairesinde ikamet eden kapıcıdan kira talep edilemez, diğer giderleri ise sözleşme şartları dâhilinde kararlaştırılır. 

12 Senelik apartmanımızda kapıcımızla sorun yaşıyoruz. Kendi menfaati olan apartman sakinleriyle geçim ediyor, bana ve aileme karşı sorun çıkarıyor. Yöneticimiz kesinlikle bu durumla ilgilenmiyor. Kapıcının ayrılmasını istiyorum ne yapabilirim?

Apartman görevlisinin işvereni kat malikleri kuruludur, bu nedenle kat malikleri kurulu konuyu değerlendirmeli ve iş akdinin devamı ya da sonlandırılması hususunda karar almalıdır.  

Apartmanımızda çalışan kapıcımıza kıdem tazminatı normalde sanırım işten çıkarken çalıştığı yıl kadar karşılığı verilir ya da ölürse mirasçılarına verilir bunu biliyoruz. Ancak bizim kapıcımıza her yıl çalıştığı yılsonunda kıdem tazminatı verilmek isteniyor bu yasal mıdır yani çalıştığı yılsonunda o yıllık tazminat bedeli verilebilir mi?

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesi yasada öngörülen durumlarda birisi ile sona eren ve belirli süre kıdemi bulunan işçiye veya işçinin ölümü halinde mirasçılarına işveren tarafından ödenmesi gereken, işçinin çalışma süresine ve ücretine göre belirlenen parasal haktır. Bu açıklama gereği uygulamada yapılmakla birlikte kıdem tazminatının iş süresi sonunda ödenmesi doğru yasal uygulama olacaktır. Zira istifa eden ya da haklı nedenle işine son verilen kapıcının kıdem tazminatı hakkı olmayacaktır. 

Kapıcı dairesi binanın üst katlarında ya da çatı katında düzenlenebilir mi?

Bina mimari projenizde kapıcı dairesi için belirlenen esas geçerli olup projenin bu şekilde düzenlenmesi söz konusu olabilir.  

Apartman görevlisinin elektrik, su, klima kullanımı gibi ihtiyaçları site sakinlerinin ödediği aidattan karşılanmak zorunda mıdır benim buna itiraz hakkım var mıdır ya da bu ortak alan gideri olarak düşünülebilir mi?

Kat malikleri kurulu bina görevlisinin bu tür giderlerinin ne şekilde karşılanacağı hususunda karar alma hak ve yetkisine sahiptir, alınan karar tüm malik ve sakinleri bağlayan bir karar niteliğindedir. 

56 daire 2 bloktan oluşan bir sitenin yöneticisiyim. Apartman görevlimizin önce sözlü olarak daha önceden haber vermeksizin istifa etmesi, çalışmasını yönetimin rızası olmadığı halde hemen bırakması, sonra bize istifasını yazılı olarak bildirmesi ancak imzadan imtina etmesi, diğer kat maliklerine de bu duyuruyu imzasız olarak bildirmesi, akabinde uygunsuz hareketlerde ve davranışlarda bulunması nedeniyle biz yönetim kurulu olarak bu kişiyi işten çıkarmak istiyoruz. Kişiyi ertesi gün gerekli şeyleri teslim etmesi için çağırdığımda teslim etmedi, görevime devam edeceğim dedi ve herkesin şahit olduğu halde istifasını inkâr edeceğini söyledi.1) Bu kişi istifa etmiş sayılır mı?'2) Biz yönetim kurulu olarak işten çıkarmak istiyoruz böyle bir yetkimiz var mı?3)Yönetim Kurulu başkanı olarak ben işten çıkartabilir miyim?

İstifanın yazılı olması ispat açısından önemlidir. Ancak İş kanunu 25.madde''Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması. b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması. c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması. d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi. e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi. h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi. ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması. ''Kapsamında iş akdini feshetmeniz mümkün olabilir. Kat malikleri kurulu kişinin işvereni olduğundan bu kurul sizi işten çıkarma hususunda yetkilendirmiş ise bu yönde karar ve yetki hakkınız olacaktır.  

Apartman görevlisinin, İşyerlerine servis yapması hakkındaki esas nedir?

Kapıcı ile yapılan sözleşme şartları kapsamında konuyu değerlendirmeniz gerekecektir. 

Sitemizde çalışmakta olan kapıcımızın işine son vermek istiyoruz, sırasıyla yapmamız gerekenler işlemler nelerdir? Diğer sorum Ne gibi masraf ve ödemelerimiz olabilir? Nasıl hesaplanır?

Ancak İş kanunu 25.madde''Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması. b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması. c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması. d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi. e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi. h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi. ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması. ''Kapsamında iş akdini feshetmeniz mümkün olabilir. Kat malikleri kurulu kişinin işvereni olduğundan bu kurul sizi işten çıkarma hususunda yetkilendirmiş ise bu yönde karar ve yetki hakkınız olacaktır. İşten çıkarma gerekçeniz kapsamında ve çalışılan süre ile bağlı olarak ihbar ve kıdem tazminatı ve diğer yasal haklarını ödemeniz gerekecektir. Ödemeler hususunda bir muhasebe bürosundan yardım almanız yararlı olacaktır.

Geçen yıl ben yönetici iken 24 ay sözleşmeli bir kapıcı aldık. Kapıcımız sözleşme gereği yapmak zorunda olduğu işleri layığı ile yapıyor ama benden sonra yönetici olan bayan kapıcıyı kölesi gibi kullanmak istiyor. İstediğim her şeyi yapmıyorsun, seni defalarca sözlü olarak ikaz ettim gibi bir gerekçe ile henüz sözleşmesi 10 aylık iken noterden çektiği bir yazı ile 15 gün içinde kapıcı dairesini terk et demiş. Genel kurulda bu konuda alınmış bir karar yok. Yönetici olan bu zavallı kadın ne kadar haklı, kapıcı ne yapabilir.

Kapıcının işvereni kat malikleri kuruludur. Kat malikleri kurulunca yetkilendirilmeyen yönetici tek başına kapıcının iş akdine son veremez. Konuyu kat malikleri kurulu olarak düzenleyeceğiniz bir toplantıda değerlendirmelisiniz. Kapıcı da bu hususa dayanarak konutunu ve işini terk etmeden verilecek kararı beklemelidir. 

Binamızda çalışan kapıcımız yıllık izin kullanmak istemediğini, bunun yerine bunun ücretinin kendisi için çok daha iyi olacağını söylemekte. Acaba kendi rızasıyla bu izninden feragat edebilir mi? Kanuni olarak böyle bir engel var mı? Yoksa kapıcımıza iznini kullandırmak durumunda mıyız?

İş Kanunu gereği Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Kapıcılar içinde esas olan budur. Ancak uygulamada izne çıkmayan kapıcılar ücret bedellerini talep etmesi konusu yönetim ile kapıcının arasındaki uzlaşma ile çözülmektedir. 

Sitede oturuyorum yönetici deneme süreli bekçi almak istiyor (6) ay, bu durumda deneme süresi en fazla ne kadardır, bu sürede sigorta yapılması zorunlu mudur? Sigorta yapmadığı takdirde şikâyette bulunsak cezadan kimler sorumludur yönetim kurulumu, kat malikler ide sorumlu olur mu? Bekçi alımı toplantıda karar alınmamış, yönetim tek başına bek çi alımına yetkili midir?

Binada çalışan kişilerin işvereni kat malikleri kuruludur. Kat malikleri kurulu tarafından yetki verilmeyen yönetici tek başına karar vererek kapıcı, bekçi vs. bina çalışanı işe alamaz. İş sözleşmesi düzenlenmeli ve 2 aylık deneme süresi öngörülmeli, binada çalışmaya başladığı andan itibaren SSK girişi yapılmalıdır. Aksi halde tüm bina SSK idari para cezalarından sorumlu olacaktır. 

Yönetim planında, yönetim kurulu bekçi gibi çalışan almakla yetkilidir. Diyor bu geçerli mi site maliklerinin yetki vermesi mi gerekirdi toplantıda bizler yetki vermedik kimsenin haberi yok. Mahkemeye gidebilir miyiz bu durumda?

KMK 35.madde''Yöneticinin görevleri, yönetim plânında belirtilir yönetim plânında aksine hüküm olmadıkça, yönetici aşağıdaki işleri görür: a) Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi. b) Ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması. c) Ana gayrimenkulün sigorta ettirilmesi. d) Ana gayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim plânında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması. e) Ana gayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısıyla doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması. f) Ana gayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü g) Ana gayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesine veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması. h) Ana gayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına, alınması. i) Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi. j) Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına ve fakat ana gayrimenkulün yöneticisi sıfatı gösterilmek suretiyle, hesap açtırılması. k) Kat malikleri kurulunun toplantıya çağırılması.'' Gereği yönetim planı düzenlemeleri kat malik ve sakinlerini bağlayacağından yönetici bu hususta yetki kullanma hakkına sahiptir.

end faq

Timtaş Yönetim A.Ş. | Bu sitede bulunan yazılı ve görsel materyalin her hakkı saklıdır.