Yönetim planı bir binanın inşası aşamasında kat irtifakı tesis edilirken tapuya verilmesi elzem olan belgelerdendir. Ancak ne yazık ki uygulamada bu belge olmadan da işlemlere devam edebilmektedir. Bir binanın yönetim planı olmaması yasal olmadığı anlamına gelmez, yönetim planınız yoksa uygulanacak metin kat mülkiyeti yasası olacaktır. Ancak sitenize özel ve taleplerinizi karşılayacak bir yönetim planı düzenlemek isterseniz Kat malikleri kurulunda karar almalı tüm maliklerin imzasına sunmalı ve sonrasında Tapuya tescil ettirmelisiniz ki sizin için bağlayıcı ve geçerli bir metin olsun. KMK 28.madde, "Yönetim plânı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim plânı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim plânında hüküm bulunmayan hallerde, ana gayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanır. (Değişik 3.fıkra: 2814 - 13.4.1983) Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır. Yönetim plânı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar. Yönetim plânının ve onda sonradan yapılan değişikliklerin tarihi, kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesinde gösterilir ve bu değişiklikler yönetim plânına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır."
Öncelikle binanıza ait yönetim planını bağlı olduğunuz Tapu müdürlüğünden temin etmelisiniz. Yönetim planında farklı bir paylaşım esası belirlenmemişse Kat Mülkiyeti Kanunu 20. madde gereği "Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında Katılmakla yükümlüdür." sorunuzda belirtilen giderler arsa payı oranında paylaştırılmalıdır. Dükkan malikleri de aksine bir yönetim planı düzenlemesi yoksa tüm bina giderlerine katılmak zorundadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu 34.madde gereği yönetici 2.toplantı olsa dahi kat maliklerinin yarıdan bir fazlası ile seçilmelidir. Yönetici seçilen kişi görevi kabul etmedikçe yönetici olmaya zorlanamaz. Bu nedenle gıyabında seçilen kişi kabul etmedikçe yönetici olmaz.
Yönetici seçilen kişi yöneticilik yapmaya zorlanamaz. Bu nedenle gıyabınızda yönetici seçilmeniz bu görevi üstlenmeniz anlamına gelmez.
Kat Mülkiyeti Kanunu bu tür bir zorunluluk getirmemektedir. Bu yönde bir endişe söz konusu ise toplantı sırasında teyit alabilir yada yasal yollara başvurabilirsiniz.
Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak b) ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında Katılmakla yükümlüdür. Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 40 - Yönetici, kaide olarak vekilin haklarına sahiptir. Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir, (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/13 md.) Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. Sonuç olarak, Yönetici aynı zamanda kat maliki ise sırf malik olması nedeniyle genel giderlere katılmak durumundadır. Ancak aynı zamanda yönetici olmasından dolayı KMK gereğince yaptığı yöneticilik görevi nedeniyle kendisine uygun bir ücretin ödenmesi de gerektiğinden burada öncelikli olarak Yönetim Planı maddelerine bakılmalı sonrasında Kat malikleri kurulunun, yöneticinin ücreti ve giderlere katılma yükümlülüğü konusunda aldığı veya alacağı kararlara göre hareket edilmelidir.
Sulh Hukuk mahkemesinde yönetimin hesap vermesini talep edebilirsiniz.
Kat malikleri, kat malikleri kurulu toplantısına bizzat katılabilecekleri gibi başkalarını da kendi adlarına katılmak üzere tevkil edebilirler. Kat Mülkiyeti Kanununun 31. maddesinde, bu vekaletin özel bir şekilde ( yazılı veya resmi ) olacağına dair herhangi bir hüküm bulunmadığı gibi, genel hükümlere bakıldığında vekaletin özel bir şeklinin bulunmadığı da görülür.Vekaletnamelerde vekilin kat malikleri adına toplantılara katılabileceği onun adına ve oy kullanabileceği yazılıdır. Bu vekaletnameler herhangi bir şekil şartına tabi tutulmadığından noterden tasdikli olması gerekmez. İbrazı halinde de katılım geçerlidi, toplantı yapıldıktan sonra da, ibraz edilmesi halinde dahi vekaleten toplantıya katılım geçerli olur. Kat Mülkiytei Kanunun 31. maddesinin son fıkrasına göre kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eli ile kullanabilir. Yetkili vekilin mutlak surette imzalı bir belge ile toplantıya katılması yolunda yasada bir düzenleme bulunmamaktadır. Bilindiği gibi Borçlar Yasası hükümlerine göre vekalet hiçbir şekil koşuluna bağlı değildir. Vekalet sözleşmesinin yazılı veya resmi olması mecburiyeti de yoktur. Kat Mülkiyeti Yasasının 30. maddesinde, kat malikleri kurulunun kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanacağı ve oy çoğunluğuyla karar verileceği öngörülmektedir.
Binanızın mimari projesini temin ederek bahsettiğiniz alanın ne olarak kayıtlı olduğunu öğrenmelisiniz. Projede bahçe olan alan ancak tüm kat maliklerinin beşte dört oyu ile kullanım şekli dışında kullanılabilir. KMK 31.madde gereği oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.
Bina giderlerinin tamamından KMK 20.madde gereği esasen kat maliki sorumludur. Uygulamada demirbaş giderlerini ev sahibi kullanım giderlerini ise kiracı karşılamaktadır. KMK 20.ve 22 maddeler bu konuda gayet açıktır. Isı pay ölçer sistemi bağımsız bölümün ve binanın demirbaş sistemi olacağından sistem tesis gideri ev sahibine aittir.
KMK 20.madde, "Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında (1) Katılmakla yükümlüdür. c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. (Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. (1) Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır." gereği kat maliki sıfatı ile icra takibi başlatma hakkınız bulunmaktadır.
Kat Mülkiyeti Kanunun ana gayrimenkulde mesken olarak gösterilen bölümünde yapılamayacak işler açıkça sıralanmıştır. "VII - YASAK İŞLER: MADDE 24 - Ana gayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır. Ana gayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalâthane, boyahane, basımevi, dükkân, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir. Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir." Aidatlar ile ilgili düzenleme ise, "III - ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA: MADDE 20 - (Değişik 1. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça : a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma (Ek ibare: 5711 - 14.11.2007 / m.9) ", güçlendirme" ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında Katılmakla yükümlüdür. c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. (Değişik 2. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık (Değişik ibare: 5711 - 14.11.2007 / m.9) "yüzde beş" hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır. " Kanun maddesi uygulanması gerekir. Bu konuda yönetim planınızda düzenleme ve anlaşma yoksa fazla ödenmiş bulunan aidatlar ile ilgili yasal sürece girebilirsiniz. Bu konuda aşağıda sunacağım Yargıtay Kararı size yol gösterebilir.
Her bağımsız daire bir oyla temsil edileceğinden bir taşınmazın birden fazla maliki varsa içlerinden biri diğerlerini de temsil ederek oy kullanacaktır
KMK 35.madde yöneticinin görevlerini belirlemiştir. "Yöneticinin görevleri, yönetim planında belirtilir yönetim planında aksine hüküm olmadıkça, yönetici aşağıdaki işleri görür: a) Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi b) Ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması c) Ana gayrimenkulün sigorta ettirilmesi d) Ana gayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması e) Ana gayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısıyla doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması f) Ana gayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü g) Ana gayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması h) Ana gayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına, alınması i) Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi j) Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına ve fakat ana gayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle, hesap açtırılması k) Kat malikleri kurulunun toplantıya çağırılması."
Kat malikleri kurulu ev sahiplerinden oluşur. Bu nedenle kiracıdan onay almak gibi bir durum sözkonusu değildir.
KMK 34.madde gereği kiracıların yönetici olmasında yasal engel bulunmamaktadır.
Yönetici olarak kat malikleri kurulunu olağanüstü toplantıya davet etme hakkınız bulunmaktadır. Yönetici seçimi gündemli bir toplantı yapmanız ve yönetimi devretmeniz gerekmektedir. Kiracıların yönetici olmasında yasal bir engel bulunmamaktadır. Toplantıyı yapamamanız halinde Sulh Hukuk mahkemesinde dava açma yolunu da kullanabilirsiniz.
KMK 31. madde gereği; "Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. Ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz, oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz." oy kullanılmalıdır.
Kat malikleri kurulu kararı olmaksızın ortak alan ve tesislerde değişiklik ve düzenleme yapma hakkı yönetimi verilmemiştir. Kaldı ki sığınaklar belli donanımlara sahip olmalıdır. Yönetime bu hususta açıklama yapmak üzere yazılı bir talepte bulunabilir ve konuyu yapılacak kat malikleri kurulu toplantısında dile getirebilirsiniz.
Sorunuz hakkında blok yönetimlerinin oluşumu, oy hakları ve yönetimle ilgili tüm hususlarda site yönetim planınızı incelemenizi öncelikle gereklidir. Yönetim planınızı bağlı olunan tağu müdürlüğünden temin edebilirsiniz. KMK 69.madde "Toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetilir. Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar varsa veya bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorsa, kendi sorunlarına ve o parsele ait ortak yerlere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yönetilir. Yönetim plânında blokların ve blok niteliğinde olmayan yapıların idare tarzı ayrıca belirtilir. Bir adada birden çok parsel yer alıyorsa, adayı oluşturan parsellere ait ortak yerler, o adada bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan ada kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu yetki, yönetim plânında ada temsilciler kuruluna verilebilir. Yönetim plânında başka türlü düzenlenmemişse, ada temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur. Ada temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim plânında belirtilir. Ada temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler. Toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler, bu kapsamda yer alan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan toplu yapı kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu yetki, yönetim plânında toplu yapı temsilciler kuruluna verilebilir. Yönetim plânında başka türlü düzenlenmemişse, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur. Toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim plânında belirtilir. Toplu yapı temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler." hükmü verilmiş olup devamındaki madde hükümlerini bir yasa temin ederek incelemeniz yararlı olacaktır.
Kat malikleri kurulu kararlarının ve yönetimin yasal olmadığından bahisle Sulh Hukuk mahkemesinde dava açma hakkınız bulunmaktadır. Kat malikleri kurulu kararları dava yolu ile iptal edilmedikçe yada yeni bir kat malikleri kurulu kararı ile ortadan kaldırılmadıkça yasal olarak geçerli kabul edilen kararlardır. Bu nedenle ya olağanüstü kat malikleri toplantısı düzenleyerek konuyu çözmeli ( toplantıyı yönetici, denetçi ya da kat maliklerinin üçte birinin yazılı istemi ile yönetici yapmalıdır) yada dava açmalısınız.
KMK gereği bina ortak alanları kişisel kullanımlara hasredilemez. Ancak kat maliklerinin KMK 19.madde gereği beşte dördünün alacağı bir kararla ortak alanların kullanımı hususunda yeni bir karar oluşturulabilir. Bu talebiniz için bu yönde karar alınması gerekecektir.
Yönetici olarak görev ve yükümlülükleriniz bulunduğundan bu hususları ihtar eden belgenin noterlik kanalı ile kat maliklerine yollanması halinde yöneticiliği bırakmanız mümkün olabilir. Yapılmayan işlerden de bu durumda sorumlu tutulmazsınız.
Genel yetki kuralı gereği aidat alacakları için yapılan takip borçlunun, takip tarihindeki ikametgâhının bulunduğu yer icra dairesinde yapılabilir. Yetki itirazını kabul ederek dosyanın yetkili icra dairesine yollanmasını istemelisiniz.
Kat malikleri kurulunu olağanüstü toplantıya davet ederek istifanızı kurula sunmalısınız.
Bu sorunuzun yanıtını Belediyeden temin edeceğiniz binanıza ait tesisat projesinde bulmanız mümkündür. Tesisat projesinde belirlenen petek yer ve sayıları yasal olarak esas alacağınız ölçüttür.
Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Kat maliklerinin ortak rızası ile ana yapıya zarar vermeyecek, imara aykırılık yaratmayacak ve bina mimari projeye aykırılık teşkil etmeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. Kat malikleri, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarına bir değişiklik yapamazlar ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilâveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
Kat maliklerinden her biri ortak yerlerinin koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile diğer bütün giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine, giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. Ayrıca bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananların da müştereken ve müteselsilen sorumlu olacağı dikkate alınmalıdır. Aşağıdaki yasa maddesinde de açıkça anlatılmış olduğu üzere borcunu ödemeyen malik, kiracı ve başka bir sebeple faydalanan kişilere karşı icra takibi yapılarak alacağın yasal yollardan tahsiline gidilebilir. Bunun için borçlunun yasal adresi ve TC numarasının bilinmesi takibin doğru ve hızlı ilerlemesi için gereklidir. "III - ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA: MADDE 20 - (Değişik 1. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça : a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma (Ek ibare: 5711 - 14.11.2007 / m.9) ", güçlendirme" ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında Katılmakla yükümlüdür. c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. (Değişik 2. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık (Değişik ibare: 5711 - 14.11.2007 / m.9) "yüzde beş" hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır."
Sulh Hukuk mahkemesinden tevdi yeri (ödeme yeri) belirlenmesini isteyerek borcunuzu ifa edebilirsiniz.
Kat malikleri kurulu ev sahiplerinden ya da ev sahipleri tarafından yetkilendirilen kiracılardan oluşur. Kiracılar yetki verilmedikçe toplantılara katılamaz oy kullanamazlar. Bina onarım giderlerini ödemeyen kiracı ve ev sahibi hakkında müteselsil sorumluluk esasına dayanarak icra işlemi başlatma hakkınız bulunmaktadır. Masrafları öncelikle yönetim karşılar ancak takip sonunda yapılan masrafların büyük çoğunluğu borçludan tahsil edilir. Tahsilatta bina kasasına dahil edilir.